2024 Nisan Raporu*

Nisan Ayında 32  Kadın Cinayeti, 13 Şüpheli Kadın Ölümü

Türkiye’de kadın cinayetlerini durdurma mücadelemiz 14 yıldır devam ediyor. Platform olarak, ihtiyacı tespit ettiğimiz 2010 yılından itibaren kadın cinayeti verilerini kamuoyuna açıklıyoruz. Bakanlıklar ise sistematik şekilde maalesef kadın cinayeti verilerini tutmayıp paylaşmıyor. Kadın cinayeti ve şüpheli kadın ölümleri gerçekliğini açıklamakla birlikte, kadın cinayetlerini durdurmak için somut çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi de devletin görevidir. Bu görevin yerine getirilmesi için de ilgili tüm bakanlıkların, tüm mekanizmaların harekete geçirilmesi için mücadeleye devam edeceğiz.

18 kadının hangi bahane ile öldürüldüğü tespit edilemedi.

Bu ay 32 kadın cinayeti işlenmiş, 13 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulunmuştur. Öldürülen 32 kadından 10’u boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesi ile, 1’i annesinin babasıyla barışmaması bahanesiyle, 1’i kedi beslediği bahanesiyle, 1 kız çocuğu; taş attığı bahanesiyle, 1’i ekonomik bahanelerle öldürüldü. 18’inin ise hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi. 18 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor.

Her biri birer yaşam olan kadın kardeşlerimizin isimlerini sizinle paylaşmak isteriz:

KADIN CİNAYETLERİ
Sevda Meşe Tuğçe A. Selma Çiftçi Gülseren Yıldırım Yıldız Yılmaz
Besra Kırmızı Semanur Çakır Petek Aksak Buse Ateş Suna Esma İşik
Yonca Kazan Coşkun Nursel Yılmaz Türkan Abay Kübra Kanat Asya Can
Emine Boynueğri Sahure Dudu Bahçeci Meltem Zengin Rozerin Yıldız Emine Derviş
Sultan Akgül F. C. İlknur Çetin Selin Yalın N. A.
Buse Demirkıran A. K. Gülcan Güneş Nazlı Tepedir Hivda Temel
Esra Yıldız Gözde Yılmaz

 

ŞÜPHELİ KADIN ÖLÜMLERİ
Pembe Aykut Selda D. Gaye Kayan M. B. Ayşe Tek
Suna S. Ş. B. Birgül Kılıç Betül Kurt Fatma D.
Aysel Arslan S. D. Leyla Akyol

 

İllere göre Nisan ayının kadın cinayetleri verileri ise şöyle:

KADIN CİNAYETLERİ
Adıyaman 1 Ağrı 1 Ankara 1 Antalya 2 Aydın 1
Balıkesir 1 Bolu 1 Çankırı 1 Diyarbakır 2 Edirne 1
İstanbul 5 İzmir 1 Kahramanmaraş 3 Karabük 1 Kırıkkale 1
Konya 1 Manisa 2 Mersin 2 Muğla 1 Samsun 2
Tekirdağ 1

 

ŞÜPHELİ KADIN ÖLÜMLERİ
Antalya 1 Bursa 1 Denizli 1 Elazığ 1 Isparta 1
İzmir 2 Kocaeli 1 Mersin 1 Sakarya 1 Uşak 1
Van 2

Kadınlar kimler tarafından öldürüldü?

Nisan ayında öldürülen 32 kadının 19’u evli olduğu erkek, 5’i birlikte olduğu erkek, 3’ü akrabası, 2’si tanıdığı biri tarafından, 1’i babası, 1’si kardeşi, 1’i oğlu tarafından öldürülmüştür. Bu ay kadınların %59’u evli olduğu erkek tarafından öldürüldü.

Kadınlar en çok evlerinde öldürüldü

Kadınların 18’i evinde, 4’ü sokakta, 2’si kamusal alanda, 1’i arabada, 1’i arazide, 1’i ıssız yerde, 1’i otelde, 1’i samanlıkta öldürülmüştür. Bu ay öldürülen kadınların %56’sı  evlerinde öldürüldü. 

Kadınlar en çok ateşli silah ile öldürüldü

Bu ay öldürülen kadınların 18’i ateşli silahlarla, 11’i kesici aletle, 2’si darp edilerek, 1’i boğularak öldürüldü. Bu ay öldürülen kadınların %56’sı ateşli silah ile öldürüldü.

Yaşasın 1 Mayıs, Yaşasın Kadınlar!

Bu 1 Mayıs’ta da İstanbul’da Taksim’e girmek üzere Saraçhane’de ve 8 ilde meydanlardaydık! “Patronların ucuz iş gücü, ailenin kölesi olmayacağız” dedik. Kadınlar çalışma hayatında sömürülmeye devam ediyor. Hem daha düşük ücretlerle hem de güvencesiz işlerde çalışmak zorunda kalıyorlar. Ev içi emekleri değersizleştirilerek ailenin ücretsiz işçisi, kölesi oluyorlar. TÜİK’in açıkladığı verilere göre, ev işleriyle meşgul olduğu için işgücü dahil sayılmayan kadınların sayısı 8 milyon 60 bin. TÜİK’e göre işgücüne dahil sayılmayan kadınların sayısı 2023 yılın 4.. çeyreğinde (Ekim-Kasım-Aralık) 21 milyon 20 bin. 1 Mayıs 2023’ten bugüne öldürülen kadınlardan 38’inin çalıştığını biliyoruz. Kadınlar yaşamın her anında hayati tehlikeyle karşı karşıyalar. İş yerinde patronlar, evde erkekler kadınların üzerinde baskı kuruyorlar. Kadınlar hem emek hem yaşam mücadelesi veriyorlar. Evde, işte ve ücrette eşitlik için mücadelemiz devam ediyor. Patronların, ataerkinin, kapitalizmin karşısında direnen Kadın Meclisleri var!

Bu ay öldürülen 32 kadından 10’u boşanma aşamasındayken evli olduğu erkekler tarafından öldürüldü. İktidarın her fırsatta aileyi kutsallaştıran açıklamaları, kadınların boşanmak istedikleri için tehditler alması, şiddete uğraması öldürülmesini körüklüyor. Failleri cesaretlendiriyor. Patronların ucuz iş gücü, ailenin kölesi olmayacağız!

Çocuklar Açlıkla, İstismarla, Şiddetle, Savaşla Yaşamayacak

Çocuklar da piyasada ucuz iş gücü olarak sömürülüyorlar. Siyasi iktidar her sene 23 Nisan’da çocuk dostuymuş gibi davranıyor. Oysa bu ülkede çocuklar öldürülüyor, istismara uğruyor, emekleri sömürülüyor. Niteliksiz eğitim, yetersiz sağlık ve beslenme ve gittikçe derinleşen yoksullukta büyümeye çalışıyorlar. Çocukların kötü koşullarda çalıştırılması yasak olsa da Milli Eğitim Bakanlığı eliyle çocuk işçiliği yaygınlaştırılıyor.TÜİK verisine göre 15 yaşından büyük çocuk işçiliği geçen yıla göre %3,5 arttı. Çocuklar piyasaya ucuz iş gücü olurken eğitimlerinden, sağlıklarından hatta yaşamlarından oluyorlar. Çocuk emeğinin sömürüsü yıllar geçtikçe artıyor. Bunun tek suçlusu halkını yoksulluğa mahkum eden, kanunları uygulamayan ve patronların tarafını tutan devlettir.

Verilerimize göre geçtiğimiz son bir yılda 11 kız çocuğu(18 yaşından küçük) öldürüldü. Rabia Naz gibi birçok çocuğun ölümü ise şüpheli kaldı. Bizim mücadelemiz çocuklar, kadınlar ve tüm ezilenler için devam edecek. Korkma Kadın Meclisleri var!

Nisan Ayı Dava Gelişmeleri

Evinin balkonundan düşerek ölen Ece Kılıçaslan’ın davası 2 yıl süren mücadelemiz sonucunda açıldı. Şüpheli “eşi kasten öldürme” suçundan yargılanacak.

M.Ş.’ye 6 yaşından 11 yaşına kadar cinsel istismarda bulunan Mustafa E.’ye iyi hal indirimi uygulanarak 10 yıl 5 ay hapis cezası verildi. Dosya Yargıtay’a taşındı.

Konya’da lise öğrencisi G.A. okul müdürleri tarafından kandırılarak Ahmet Mandal tarafından cinsel istismara uğradı. Fail Ahmet Mandal K.K isimli başka bir öğrenciye de cinsel saldırıda bulunmuştu.  Mahkeme; Ahmet Mandal’a, G.A.’ya “Çocuğun cinsel istismarı” suçundan 20 yıl, K.K.’ye yönelik ise ‘Sarkıntılık yapmak suretiyle cinsel saldırı’ suçundan 2 yıl hapis cezası verdi. Ayrıca okul müdürleri Harun Avcu ve Asuman Sahar Koleri’ye “Çocuğun cinsel istismarına yardım etme” suçundan 8 yıl 4’er ay hapis cezası verildi.

Adana’da Fadime Korkusuz’u yakarak öldürülen boşandığı erkek Muhammet Güleç’e hiçbir indirim uygulanmadan ağırlaştırılmış müebbet cezası verildi.

Şırnak’ta yolda yürüyen bir kadına cinsel saldırıda bulunan ve bu nedenle çevredekiler tarafından darp edilen uzman çavuş Z.Ç., tedavisinin ardından cinsel saldırı suçundan tutuklandı.

Şüpheli kadın ölümleri derhal aydınlatılmalıdır

Bir süredir raporlarımızda da açıkladığımız gibi intihar, kaza veya doğal ölüm gibi gösterilen şüpheli kadın ölümleri ve şüpheli bir şekilde ölü bulunan kadın sayısında pandemi süreciyle birlikte çok ciddi bir artış yaşanmaktadır. Şüpheli kadın ölümleri, maalesef kadın cinayetlerinden daha da zorlu olabilmektedir. Kadınların öldürülüp öldürülmediği, gerçekten kaza ile mi öldükleri, kadınların toplumsal cinsiyet temelli öldürülüp öldürülmediği (kadın cinayeti olup olmadığı), intihar edip etmedikleri veya intihara sürüklenip sürüklenmediklerinin açığa çıkarılması gerekmektedir.

Van’’da 20 yaşındaki M.B. abisine ait evde ölü bulundu.

Antalya’da 52 yaşındaki kanser tedavisi gören Fatma D. yaşadığı bağ evinde tüfekle vurulmuş halde ölü olarak bulundu.

Isparta’da yaşayan 29 yaşındaki 4 çocuk annesi S. D. köyün su deposuna ait barakada ölü bulundu.

Nisan ayında kadınlar ile ilgili neler oldu?

Sydney’de Joel Cauchi isimli erkek, bir AVM’de 5’i kadın 6 kişiyi öldürdü. Fail özellikle kadınları hedef aldı.

Yağmur Tektaş, Amerika’da kaldığı evde ölü bulundu. Birlikte olduğu A. F. C. tarafından öldürüldüğü öğrenildi. Fail Yağmur’u öldürdükten sonra sosyal medyadaki profil resminin değiştirdi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, ayda 1 defa ücretsiz Hijyenik Ped desteği sağlanacağını duyurdu. Kadınların, pedlerini ABB Kadın Dayanışma Merkezi’nden ücretsiz olarak alabileceği bildirildi.

2020’de evli olduğu Ragıp Canan’ın yaraladığı Nurtaç Canan, 4 yıldır boşanamadığı Ragıp Canan’ın tehdit ve hakaret mesajlarının hedefi oldu. Tehdit mesajları nedeniyle elektronik kelepçe takılan Ragıp Canan kelepçeyi de kırarak mesajları yağdırmaya devam etti.

Nisan ayında öldürülen 32  kadının yaşam mücadelesi hikayeleri

Diyarbakır’da yaşayan 34 yaşındaki Sevda Meşe boşanma aşamasında olduğu Adem Meşe tarafından anlaşmalı olarak boşandıktan 1 saat sonra ateşli silahla vurularak öldürüldü.

İzmir’de 6 yaşındaki Tuğçe A. babası Umut A. tarafından ateşli silahla vurularak öldürüldü. Failin boşandığı Elif A.’nın barışmayı kabul etmemesi bahanesiyle 2 kızına ateş açtığı ve daha sonra intihara teşebbüs ettiği öğrenildi.

Mersin’de 61 yaşındaki Selma Çiftçi refakatçisi olan oğlu Murat A. tarafından tedavi gördüğü hastanede boğazı kesilerek ve ateşli silahla vurularak öldürüldü.

Mersin’de 20 yaşındaki 2.5 aylık hamile olan Besra Kırmızı abisi Umut Başıbaş ve Yasin Başıbaş tarafından evliliğine karşı olmaları bahanesiyle ateşli silahla vurularak öldürüldü.

Karabük’te yaşayan 58 yaşındaki Gülseren Yıldırım, komşusu Erol A. tarafından kedileri beslemesi bahanesiyle ateşli silahla vurularak öldürüldü.

Samsun’da 43 yaşındaki Yıldız Yılmaz evli olduğu ve boşanmaya çalıştığı İsmail Yılmaz tarafından ateşli silah ile öldürüldü. Fail cezaevine gönderildi.

Çankırı’da 31 yaşındaki Semanur Çakır boşanma aşamasında olduğu İsmail Çakır tarafından ateşli silahla vurularak öldürüldü. Fail yakalandı.

Edirne’ de 22 yaşındaki Petek Aksak boşanma aşamasında olduğu Berşan Aksak tarafından ateşli silahla vurularak öldürüldü. Beş farklı suç kaydı olan fail tutuklandı.

Ağrı’da Esma Işık evli olduğu Savaş Işık tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Esma Işık’ın annesi de bıçaklanarak yaralandı. Fail tutuklandı.

Ankara’da Yonca Kazan Coşkun boşanma aşamasında olduğu Kerim Coşkun tarafından önce cinsel saldırıya uğradı, sonra bıçaklanarak öldürüldü. Fail hakkındaki uzaklaştırma kararı ise yeni bitmişti. Fail tutuklandı.

Antalya’da 38 yaşındaki üç çocuk annesi Nursel Yılmaz evli olduğu Fatih Yılmaz tarafından ateşli silahla öldürüldü. Nursel daha önce ayrılmak istemiş ve öldürülmeden bir gün önce boşanma dilekçesini geri çekmişti.  Fail intihar etti.

Antalya’da 68 yaşındaki Türkan Abay evli olduğu Abdüsselam Abay tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Fail tutuklandı.

Balıkesir’de 32 yaşındaki Kübra Kanat evli olduğu Mehmet Kanat tarafından ateşli silahla öldürüldü. Polis memuru olan fail Kübra’nın kuzenini de yaraladı. Fail intihar girişiminde bulundu.

İstanbul’da 24 yaşındaki Asya Can evli olduğu Bahattin Can tarafından öldürüldü. Failin reşit olmayanla cinsel ilişki, kadına yönelik şiddet ve kasten yaralama suçları dahil toplam 25 suç kaydı olduğu ortaya çıktı. Fail sosyal medya hesaplarından ölüm tehdidi içeren paylaşımlar yapıyordu. Olayın ardından fail intihar girişiminde bulundu.

Tekirdağ’da 32 yaşındaki Buse Ateş Suna, evli olduğu Enes Suna tarafından dövüldü ve komaya girdi. Buse 2 ay sonunda öldü.

Kahramanmaraş’ta 34 yaşındaki iki çocuk annesi Emine Boynueğri evli olduğu Mert Boynueğri tarafından ateşli silahla vurularak öldürüldü. Fail olayın ardından intihar etti.

Konya’da 84 yaşındaki Sahure Dudu Bahçeci torunu Talha Çorum tarafından dövülerek öldürüldü. Fail teyzesini de darp etti. Fail tutuklandı.

Bolu’da 35 yaşındaki iki çocuk annesi Meltem Zengin evli olduğu Serkan Zengin tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Fail Meltem’in babasını da öldürdü ve annesini yaraladı. Fail tutuklandı.

Diyarbakır’da Rozerin Yıldız 2 yıl önce boşanma aşamasında olduğu Özcan Yıldız tarafından ateşli silahla vurulmuş ve ağır yaralanmıştı. Rozerin daha önce 2 kez sığınma evinde kalmış, sistematik olarak defalarca şiddete uğramıştı. Rozerin’in ölümünden önce görülen duruşmalarda “eylemin teşebbüs aşamasında kaldığı” gerekçesiyle fail hakkında “haksız tahrik” indirimi istemişti.

İstanbul’da 35 yaşındaki 2 çocuk annesi Emine Derviş, evli olduğu erkeğin yiğeni Heysem H. tarafından eşarpla boğularak öldürüldü. Failin Emine’nin ziynet eşyalarını çaldığı öğrenildi.

Kahramanmaraş’ta 4 yaşındaki Sultan Akgül, 14 yaşındaki kuzeni A. A. tarafından kendisine taş atılması bahanesiyle boğazından kesilerek öldürüldü. Sultan’ın cesedi samanlıkta bulundu.

Kırıkkale’de 42 yaşındaki F. C., arabada tartıştığı birlikte olduğu erkek tarafından boğazından bıçaklandı. 20 gündür hastanede tedavi gören F. C. hayatını kaybetti.

Muğla’da bir otelde çalışan 35 yaşındaki İlknur Çetin, birlikte olduğu Ali İhsan Kaya tarafından kıskançlık bahanesiyle bıçaklanarak öldürüldü.

İstanbul’da estetisyen olan 35 yaşındaki Selin Yalın, birlikte olduğu Ömer Öktem tarafından ateşli silahla öldürüldü. Fai, Selin’in akrabasını arayarak Selin’in intihar ettiğini söyledi. Fakat emniyette cinayeti itiraf etti.

İstanbul’da 31 yaşındaki N. A. amcası Ö. A. tarafından ateşli silahla öldürüldü.

Manisa’da 23 yaşındaki 2 çocuk annesi Buse Demirkıran, evli olduğu Hamza Demirkıran tarafından tüfekle vurularak öldürüldü. Fail daha sonra aynı silahla intihar etti.

Aydın’da 30 yaşındaki A. K., evli olduğu E. K.’ya boşanma davası açtıktan sonra ailesinin yanına yerleşip işe başladı. İşten eve dönerken E. K. tarafından kalbinden bıçaklanarak öldürüldü.

Samsun’da 1 çocuk annesi 44 yaşındaki Gülcan Güneş, birlikte olduğu Ertuğrul Temiz tarafından ateşli silahla öldürüldü. Failin ifadesinde Gülcan’ın vücudunda morluklar gördüğü için aldatıldığını düşündüğünü bu bahane ile öldürdüğünü belirttiği öğrenildi.

Kahramanmaraş’ta 57 yaşındaki Nazlı Tepedir, evli olduğu Mehmet Tepedir tarafından bıçaklanarak öldürüldü.

İstanbul’da yaşayan Hivda Temel, boşanma aşamasında olduğu Mehmet Temel tarafından apartmanda bıçaklanarak öldürüldü.

Adıyaman’da yaşayan 25 yaşındaki 2 çocuk annesi Esra Yıldız, evli olduğu Ali Yıldız tarafından birlikte gittikleri otelde boğazından ve göğsünden bıçaklanarak öldürüldü.

Manisa’da 27 yaşındaki 2 çocuk annesi Gözde Yılmaz, birlikte yaşadığı S. Y. tarafından ateşli silahla öldürülüp daha sonra kuyuya atıldı.







*Raporumuz: Her ay basına yansıyan kadına yönelik şiddet haberlerinde davalar, yeni yaşanan olaylar ve kadın hareketine dair ayrıntılar yer almaktadır. Bizler, basına yansıyan haberleri ve doğrudan bize gelen başvuruları derleyerek bir sayıya ulaşıp, bu çerçevede raporumuzu hazırlıyoruz. Kadın Cinayeti raporumuzu Femicide kavramına göre ele alıyor, bir araya getiriyor ve değerlendiriyoruz. Yani Femicide kavramına göre; “embriyodan cenine, bebekten çocuğa, erişkinden yaşlıya kadar tüm kadın cinsiyetteki bireylerin sadece cinsiyetlerinden dolayı ya da toplumsal cinsiyet kimliği algısına aykırı eylemleri bahane edilerek, bir erkek tarafından öldürülmesi ya da intihara zorlanmasıdır. Femisidler salt kadın cinsiyetteki insanların öldürüldüğü cinayetler olarak algılanmamalıdır. Nefretle işlenen bu cinayetlerde, saldırıya uğrayan şey kadın kimliğidir.”